Kuru Tip Transformatör

blankYG sargıları, epoksi dökme reçine ile vakum altında kaplanan transformatörlerken; AG sargıları, hem dökme reçine hem de prepreg yapılabilen transformatörlerdir.
 
160-15000 kVA güç aralığında, 36 kV gerilim seviyesine kadar, doğal hava soğutmalı (AN) veya fan soğutmalı (AF) seçeneği ile üretilirler. (Soğutma fanı kullanılarak %50’ye varan güç artışı sağlanır.)
 
 

Neden Kuru Tip Transformatörler?

 
Vakum altında döküm yapılmış epoksi reçine, YG-AG sargılarına nemin girmesini engeller,zorlu ve sert ortamlara karşı koruma sağlar. Bu yüzden de nemli ve yoğunlaşmanın olduğu alanlarda kolaylıkla çalışabilmektedir. Uzun süre devre dışı kalması halinde tekrar işletmeye alınırken kurutulmasına gerek yoktur.
 
Sargılara kaplanan epoksi dökme reçinenin yanmaz ve kendiliğinden sönebilme özelliğinden dolayı yangın tehlikesi ve çevre kirliliğine sebep olabilecek sızıntı riski yoktur. Bu nedenle emniyetli ve çevre dostudur.
 
Kuru tip transformatör boyutlarının yağlı tip transformatörlere göre daha küçük olması nedeniyle daha az yer kaplama ve daha az inşaat işi gibi üstünlüğü vardır.
 
Yağlı tip transformatörlere oranla düşük termal ve diyalektik yaşlanma etkisiyle daha uzun transformatör ömrü sağlar.
 
Kısa devrelere karşı yüksek dayanım ve aşırı yükü destekleyen yüksek kapasite etkisiyle daha kullanışlıdır.
 
Kolay kurulum ve montajı yapılır, çok sık bakım gerektirmez.
 
IEC 60076-11’e göre ;
  • Klimatik C1/C2
  • Çevre E2
  • Yangın F1 standartları sağlanır.

Ürün çeşitleri ve kullanım alanları

  1. Dağıtım tipi transformatörler (160-3150 kVA)
  2. Monofaze tek fazlı transformatörler
  3. Güç transformatörleri (4000-15000 kVA)
  4. OLTC yükte kademe değiştirmeli transformatörler
  5.  Rectifier doğrultucu tip transformatörler
  6. Su ve hava soğutmalı transformatörler (Denizaltı, Marin ve Petrol Sondaj Platformları için)
  7.  Wind power rüzgar türbini transformatörleri
  8. Metro, tünel, maden ocakları, havaalanı, alışveriş merkezi, okul, hastane, gökdelen binaları gibi insanların çok yoğun olarak yaşadığı ortamlarda yanma ve patlama riskini minimum seviyeye indirir.
  9. Opsiyonel olarak IP20,IP23,IP33 koruma sınıflarına göre dahili ve harici tip hücreli (enclosure) olarak üretilebilir.

Kuru Tip Transformatör Özellikleri

Transformatör, genellikle iki veya daha fazla devre arasındaki elektrik enerjisi aktarımını elektromanyetik indüksiyonla sağlayan bir sistemdir. Kuru tip transformatör ise soğutmalı olarak tasarlanır, oluşan ısıyı hava sirkülasyonu ile beraber atan trafolardır. Manyetik devresi ve sargıları yalıtkan bir sıvıda korunmayan elektrik trafolardır ve sargıları cam elyaf destekli olarak epoksi reçine ile örtülmüş, dış etkilere karşı tamamen yalıtılmıştır. Tamamen kurudur ve kesinlikle yağ içermez.

Kuru trafoların manyetik devresi ve sargıları yalıtkan bir sıvıya daldırılmamıştır, bu durumda gaz içinde veya atmosfer altında çalışabilirler. Genel olarak dökme reçine ile beraber örtülen vernik emdirilmiş trafoladır. Kuru tip transformatörler soğutma yöntemine göre yağlı tip olan transformatörlere göre farklılık gösterir. Kuru tip trafo ölçüleri ile yağlı tip trafolara göre daha küçüktür ve daha az yer kaplama ve daha az inşaat işi sağlar.

Kuru Tip Transformatör Avantajları

Bilgi birikimi ve ileri teknoloji gerektiren kuru tip transformatör imalatı son senelerde artan ve müşteri talepleriyle gün geçtikçe Pazar payını yağlı tip transformatörlere göre arttırmaktadır. Bununla beraber günümüz teknolojisinde 36kV gerilim seviyesi üzerinde özellikle büyük güçlü kuru tip transformatör üretimi teknolojik zorluklar içerir.

Bunun dışında yağ gibi çevreye zararlı bir soğutma sıvısının olmaması, yangın riskinin daha az olması, bakım gerektirmemesi, nem ve rutubet durumuna karşı dayanıklı olması olabilmektedir. Buna ek olarak uzun süre işletmede olmamasına rağmen her an sorunsuz devreye alınması ve fan soğutma takviyesi gibi nedenlerle daha fazla tercih edilmektedir.

Kuru tip transformatörler genel olarak dayanıklı, güvenli ve çevre dostu olmasından dolayı günümüzde en fazla tercih edilen transformatörlerdir. Üretim için gerekli olan tüm malzemeler ise sektördeki en dayanıklı ve en sessiz kuru tip transformatör olarak sunulmaktadır. Kuru tip trafo soğutma konusunda doğal hava ve fan ile soğutma yapar. Trafo alt bölgesinde birkaç fan grubu yerleştirilir ve böylece sıcaklık durumuna göre fan grubunu devreye alarak soğutma gerçekleştirir.

Kuru Tip Transformatör Bakımı

Kuru tip transformatör bakımı için periyodik bakım önemlidir ve sağlıklı olabilmesi için öncesinde tamamen enerjisiz duruma getirilmesi gerekir. Bunun için trafo girişindeki kesiciler açılarak beslenme gerilimi kesilir ve kesici açıldıktan sonra bağlı olan ayırıcı da açılmalıdır. Trafo bakım öncesinde emniyet ve güvenlik önlemleri alınmalıdır ve özellikle TEDAF tarafından ilgili olan senede yayınlanmış olan bakım talimatı da yanında bulundurulmalıdır.

Kuru Tip Transformatör Bölümleri

Kuru tip trafo bağlantı şeması hazırlanırken bölümlerinin bilinmesi de önemlidir. Kuru tip trafo bölümleri, alçak gerilim girişi, yüksek gerilim girişi, sekonder, primer, boştayken kademe değiştirici, manyetik çekirdek, manyetik çekirdeği sabitleyen parça, tekerlekleri yönlendirilebilen silindir aksamı, topraklama girişi, kaldırma delikleri, etiket levhası ve yedek devre kutusu gibi değişebilmektedir. Bağlantı grupları konusunda trafo, ortak bir nüve üzerine sarılmış, birbirinden elektriksel olarak yalıtılmış iki bobinden meydana gelen hareketsiz bir elektrik makinesidir.

Kuru Tip Transformatör Fiyatları

Kuru tip transformatör fiyatları genel olarak boyutlarına, kullanım alanlarında göre çok çeşitli olduğundan dolayı fiyatları da bu şartlara göre tamamen değişmektedir. Kuru tip trafo nerede kullanılır konusunda kuru tip trafolar kullanım alanlarına bakıldığı zaman pompa istasyonları, hastaneler, okullar, ticari binalar, barajlar, yer altı trafo merkezleri, demiryolu sistemleri, ısı merkezleri, hava alanları gibi birçok yerde kullanılabilir bu nedenle kullanılacak alan ve özelliklerine göre en doğru fiyat bilgisini almanız gerekir.

 

Trafolar